Navigation Menu
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam Jászladányban

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam Jászladányban

  • Author: admin
  • Date Posted: márc 30, 2015
  • Category:

A
Jászladányban indult Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam, új esélyt adott az embereknek. A Jászladányban, és a közelében élő emberek, segítséget kaptak a   szociális gazdaság és a munkaerőpiac területén történő elhelyezkedés érdekében. Ha Ön is szeretne jelentkezni   a hamarosan induló szakmát adó tanfolyamaink egyikére, kattintson a Felnőttképzés szóra.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében indítandó új tanfolyamok: eladó, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, mezőgazdasági gépész, női szabó, pék, szociális gondozó és ápoló, útépítő, villanyszerelő.

A folyamatosan változó gazdasági jogszabályok között nehéz ma eligazodni. Mindenképpen ajánljuk gazdasági és ügyviteli tanfolyamainkat azoknak, akik stabil szakmai háttértudással szeretnének önállóan boldogulni, el kívánják sajátítani a gazdasági életben, a közigazgatásban és az adminisztratív munkakörökben szükséges alapvető ismereteket. Felnőttképzési központunkban olyan gazdasági szakmai tanfolyamokat szervezünk, melyek keretében a régió legkiválóbb szaktanárainak bevonásával magas szintű oktatást biztosítunk. Gazdasági tanfolyamaink keretében prioritást élveznek a szakmai gazdasági tréningek.

Jelentkezzen most!

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam

A 108. sorszámú Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó megnevezésű részszakképesítés szakmai és
vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 12
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360
2 EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Jelentkezzen most!

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam Duális Szak- és Felnőttképzés keretében

Ha kérdése van, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya:70 %
2.8. Szintvizsga: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Gyümölcsfeldolgozó
3.1.3. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Káposztasavanyító
3.1.4. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Savanyító
3.1.5. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Zöldség szárító
3.1.6. 7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tartósító Zöldségfeldolgozó
3.1.7. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Autoklávkezelő, konzerválás
3.1.8. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Gyümölcslékészítő
3.1.9. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Konzervipari nyersanyagfeldolgozó
3.1.10. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Konzervpasztörizáló
3.1.11. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Szörpfőző
3.1.12. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Szörpkészítő
3.1.13. 8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője Szörpmester
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó feladata:

A különböző zöldség- és gyümölcskészítmények technológiai
műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai
követelmények maradéktalan betartásával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes
– alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
– zöldségkonzerveket gyártani
– gyümölcsbefőtteket készíteni
– lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani
– aszalni, szárítmányokat készíteni, savanyítani
– gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni
– technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani
– üzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
– melléktermékeket, hulladékokat kezelni
– munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni
– vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
3.3.3. 34 541 02 Élelmiszeripari szakmunkás szakképesítés
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
4.4. 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó vizsga

5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1. A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2. azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3. 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás gyakorlat
5.2.4. 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése szóbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt
feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A) A vizsgafeladat megnevezése:
Különböző zöldség-, gyümölcskészítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos
végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A vizsgafeladat ismertetése:
A zöldség-, gyümölcskészítmények típusához (szárított, vagy aszalt, savanyított, vagy konzerv) megfelelő
alapanyagok felhasználásával tartósítóipari terméket gyárt, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B) A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a késztermék ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
– alapanyag vizsgálat, vagy
– gyártásközi vizsgálatok, vagy
– késztermékek meghatározása, vagy
– késztermékek érzékszervi minősítése.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése:
Élelmiszeripari vállalkozások alapjai
A vizsgafeladat ismertetése:
A vállalkozás indításával és működtetésével, termékértékesítéssel kapcsolatos ismeretek bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek
vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre
vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv
http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
6.1 A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2. Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések:
6.3. alapanyag-vizsgálathoz,
6.4. gyártásközi vizsgálatokhoz,
6.5. a késztermékek vizsgálatához,
6.6. a késztermékek érzékszervi minősítéséhez,
6.7. tömeg-, térfogat-, sűrűségmérés eszközei, hőmérők.
6.8. Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás eszközök, berendezések
6.9. zöldség-, gyümölcskészítmények alapanyagának előkészítéséhez,
6.10. zöldségkonzervek gyártásához,
6.11. gyümölcsbefőttek készítéséhez,
6.12. lekvárok készítéséhez,
6.13. szörpök készítéséhez,
6.14. pulpok, velők készítéséhez,
6.15. aszaló berendezések,
6.16. szárítók,
6.17. savanyítás eszközei, berendezései,
6.18. egyedi és gyűjtőcsomagolás eszközei, berendezései
6.19. a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések,
6.20. munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam

Élelmiszeripari szakmák: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tanfolyam

 

Post a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>